Kapali čaršija ili Grand Bazar

Kapali čaršija ili Pokriveni bazar ili jednostavno Grand Bazar je jedna od najvećih i najstarijih pokrivenih pijaca na svetu sa 61. pokrivenom ulicom i preko 3.000 prodavnica koje privlače između 250 i 400 hiljada posetioca dnevno. 2014. godine je proglašen najposećenijom turističkom destinacijom na svetu sa 91.250.000 turista godišnje.

Bazar je napravljen nedugo posle osvajanja Konstantinopolja 1455. godine. Sultan Mehmet II Osvajač je podigao građevinu posvećenu trgovini tekstila, što je u godinama koje slede preraslo u Grand Bazar. Bio je centar trgovine u Otomanskom carstvu koje se u jednom trenutku prostiralo na tri kontinenta, držeći sve trgovačke rute između Evrope i Azije. U njemu su se nalazile, pored prodavnica, dve džamije, kao i hanovi i karavansaraji u kojima su trgovci na Putu svile mogli da prodaju svoju robu i da se odmore.

Danas je Grand Bazar poznat kao mesto gde se vrši dranje turista, naravno ukoliko se ne budete cenkali do iznemoglosti. Postoji granica ispod koje trgovci neće spustiti cenu, iako je samo prekoputa ulice na trafici magnet za frižider 2TL, u Bazaru vam ga neće dati ispod 3TL, a u startu će tražiti 5TL. Ovaj odnos cena važi za sve proizvode, koje ako budem počeo da nabrajam, do sutra ne bih završio. Sam Bazar je ogroman, i ubrzo ćete se izgubiti u lavirintu ulica i prodavnica.

Pogledajte insert iz filma o Džejms Bondu “Skyfall” gde se najbolje vidi izgled krovova ovog nadaleko poznatog Pokrivenog bazara.

Bazar ima mnoštvo kafića sa malim stolovima i stolicama prekrivenih turskim ćilimom, u kojima se može napraviti pauza od, iskreno, ne naporne trgovine. Za razliku od modernih tržnih centara, Grand Bazar je pun otvora i prozora kroz koju dopire svež vazduh (inače je u Istanbulu vazduh jako čist) i prirodna svetlost, pa ne padate u nesvest svakih pola sata. Sam osećaj kada prvi put uđete u ovaj predivan Bazar je čaroban, i neće vas napustiti ni posle desete posete. Prodavnice izgledaju kao iz mašte, i ne može da vas začudi toliko oduševljenje orijentom koje postoji u evropskoj kulturi, pošto se većina stvari u Bazaru nisu promenile od kada je dobio današnji oblik negde početkom 17. veka.

Grand Bazar radi svaki dan osim nedeljom od 9 do 19 časova. Ulaz je besplatan. Više informacija na sajtu ovde.

Grand Bazar na mapi:
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s